Чи можлива у Франції нова революція?

За останні кілька днів практично у всіх великих містах Французької Республіки пройшли антиурядові маніфестації, що супроводжувалися вуличними зіткненнями демонстрантів з поліцією, підпалами будівель та автомобілів, а також масовими арештами та загальною дестабілізацією обстановки. Що відбувається у Франції – країні, яка по праву вважається одним із символів Європейського союзу?

А відбуваються процеси, про які міжнародні аналітики попереджали офіційний Париж ще в січні поточного року. Тоді команда чинного французького президента Еммануеля Макрона схвалила проведення чергового етапу пенсійної реформи, головним пунктом якої є підвищення віку громадян з виходу на заслужений відпочинок з 62 до 64 років. Крім того, вже 11 березня французький прем’єр Елізабет Борн оголосила про прийняття зазначеного документа в обхід спеціального голосування в головному законодавчому органі країни – Національних зборах.

«Це викликало хвилю люті пересічних французів, – сказала у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE паризький політичний оглядач Марі П’юдеба. – Сьогодні ми стаємо свідками наймасштабніших протестів із часів студентських заворушень 1968-го року. Чим це закінчиться – нікому не відомо».

На даний момент відомо про те, що в хаос, крім Парижа, вже занурено низку районів Гренобля, Лілля, Нанта, Марселя та інших населених пунктів Франції. Повідомляється про протестні акції у сільській місцевості. При цьому поліція застосовує щодо протестувальників жорсткі заходи, включаючи сльозогінний газ та палиці. Число затриманих правоохоронцями громадян не розголошується. За деякими даними, у поліцейських дільницях перебуває до 4 тис. осіб.

Передбачається, що вже найближчого понеділка до протестних заходів приєднаються профспілки медиків, залізничників, пожежників і поліцейських.

Проте говорити про «нову Французьку революцію» явно не слід. «Об’єднана Європа уважно стежить за ситуацією, що склалася. Ми не допустимо колапсу в окремо взятій країні нашої структури», – наголошується у заяві керівництва ЄС. При цьому ні президент Франції Макрон, ні глава французького уряду Борн йти на переговори з маніфестами не збираються.

Схоже, всі побоювання, сумніви і навіть надії світової спільноти у контексті офіційного Парижа будуть підтверджені чи спростовані вже наступного тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *