Чи навчать українських дітей любити Росію?

В першій половині квітня в Україну вдалося повернути ще одну частину дітей, яких було незаконно вивезено з окупованих території в Росію або Крим. Прибулі розповіли, як, де і в яких умовах їх утримували.

Представник української сторони Кулеба зазначив: щоразу процедуру повернення ускладнюють. Наприклад, цього разу російська сторона проводила допит, який тривав 13 годин. Після цього родини змушені були погодитись на участь у пропагандистському репортажі.

Як депортували

Більшість дітей було депортовано російською стороною під приводом того, що їх направляють в безпечні райони. Згода батьків при цьому не була обовʼязковою. Спочатку оговорювали термін перебування в іншому регіоні біля 2 тижнів, потім повідомляли, що терміни подовжують на невизначений строк. Іноді при цьому звʼязок з дітьми втрачався.

Скільки дітей депортовано

Через окупацію надати точні дані важко. По приблизним рахункам загальна кількість українських дітей до 18 років, яких вивезла Росія, становить 700 тисяч. Не всі з них виїхали без батьків, іноді батьки й матері знаходили шляхи, щоб зробити це разом. 

В міжнародному кримінальному праві є така класифікація злочину, коли окупанти дають змогу евакуюватись родинам лише в одну сторону – в даному випадку до Росії. Саме такий сценарій спостерігався і тут.

“Навчимо любити Росію”

Після прибуття діти потрапляли в різні умови: хтось був в таборах відпочинку, а хтось в менш привабливих місцях. У багатьох з часом умови змінювалися на гірше, починався дефіцит харчування, росла антисанітарія.

 В кожному разі організовувався пропагандистський штурм:

  • Змушували напамʼять вивчити слова російського гімну, під нього прокидалися, він звучав по 4-5 годин поспіль.
  • Славили РФ, вчили патріотичні вірші, вимагали визнати, що Росія – прекрасна країна.
  • Певній частині дітей вселяли думку, що українські діти гірші, ніж російські, що батьки не хочуть їх забирати, тому їх і не повертають додому, про те, що на Батьківщині їх чекають злі нацисти.
  • Тих, кому по віку належить отримати паспорт, примушували прийняти громадянство Росії і отримати російський документ, мотивуючи тим, що тут їх чекають кращі перспективи.
  • Забороняли розмовляти і писати українською мовою. Навчання часто обмежувалось математикою, російською мовою та історією Росії.

З сиротами найскладніше

Найважче повернути в Україну дітей, у яких немає батьків або з ними немає контакту, адже росіяни погоджуються віддавати депортованих лише матері чи батьку. Тому питання з сиротами, які були вивезені в складі цілих дітей для сиріт, наразі залишається важким.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *