Чому про землетрус в Туреччині не попередили напередодні

Кількість жертв землетрусу на території Туреччині і Сирії росте з кожною годиною. Під руїнами знаходять загиблих, і процес цей буде тривати ще мінімум тиждень. Вдень 7 лютого підтвердили інформацію про 5 тис загиблих. Чи були напередодні дані про те, що очікується підвищена сейсмічна активність?

Планета бунтує

Сейсмологи кажуть, що землетрус, який відбувся 6 лютого, стане найбільшим за останні 10 років. Кількість жертв, ймовірно, перевищить 10 тис осіб. Магнітуда поштовхів дійшла до позначки 7,8.

Східно-Анатолійський розлом багато років залишався зоною сейсмічної активності, але не провокував таких бурхливих проявів. Метеорологи і сейсмологи періодично отримували дані, що протягом найближчої доби можуть відбутися поштовхи, але кожного разу їх сила була незначною. Проте в самих небезпечних районах Туреччини давно не будують багатоповерхівки вище 3-4 поверхів, щоб зменшити небезпеку для людей.

З 70-х років тут реєструвалося всього три епізоди з магнітудою 6 балів за Ріхтером. Останній серйозний землетрус відбувся 101 рік тому, але і тоді сила була менше лютневого і становила 7 балів. Кількість жертв становила приблизно 20 тис.

Причина потужних поштовхів

Щорічно за даними науковців на планеті реєструється менше 20 землетрусів з силою більше 7 балів за шкалою Ріхтера. Частина локалізована там, де не мешкають люди. Якщо порівняти катастрофу у центральній Італії 2016 року з силою в 6,2 бали з турецькою, то треба відмітити, що останній епізод вивільнив енергії в 250 разів більше.

За останнє десятиріччя лише два землетруси стали такими ж за потужністю. Але важлива не лише магнітуда, а й те, на якій глибині відбувається розлом.

Східно-Анатолійський розлом, який став епіцентром подій 6 лютого, називають зсувним. Камʼяні шари в зближувалися назустріч одне одному, тому між ними виникла напруга. В останній момент одна з плит різко зіскочила, що стало причиною поштовху.

Розрив 6 лютого розпочався на невеликій глибині, а чим ближче до поверхні це відбувається, тим відчутніші наслідки.

Чого чекати далі

Поштовхів було кілька. Після першого (самого потужного) відбувся наступний інерційний у 6,7 балів. Далі через кілька годин – ще один землетрус магнітудою 7,5, а ближче до вечера – в 6 балів. Науковці кажуть, що тепер активність розповсюджується далі, але її сила вже менша. Загалом небезпека буде зберігатися біля тижня. Іноді повторні поштовхи можливі протягом кількох місяців.

Ще одним важким фактором крім самих поштовхів є холодна погода. Через неї багато людей, які опинились під завалами, можуть не дожити до розбору руїн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *