Чому сотні тисяч британців живуть у злиднях?

Фінансове становище найбільш знедолених жителів Великобританії за останні 15 років не зазнало будь-яких серйозних змін на краще, і кількість бідняків у цій країні неухильно зростає. Про це йдеться в оприлюдненій напередодні спеціальній доповіді міжнародної аналітичної організації «Центр соціальної справедливості» (CSJ). Як стверджують експерти, розрив між багатими та бідними у Сполученому Королівстві “загрожує перетворитися на прірву”.

Що ж відбувається у державі з однією з найрозвиненіших економік світу? У документі CSJ зазначено, що нинішній застій у промисловій та обробній сферах посилив становище найменш соціально захищених верств населення, а загальна криза вартості життя призвела до різкого збільшення числа підданих Його Величності, які опинилися на межі фактичної бідності. “Зараз нація виявилася розділеною на дві частини, – констатувала директор Інституту Софія Уоррінджер. – На тлі благополуччя однієї з них різко помітні проблеми іншої.

Дослідники практично в один голос стверджують, що при цій тенденції Великобританія ризикує “скотитися за часів Вікторіанської епохи”, коли між забезпеченими підданими та бідняками існувала величезна соціальна прірва. Нагадаємо, у другій половині ХІХ століття англійський робітничий клас зіткнувся з проблемами обмеженого доступу до питної води, каналізації та інших елементарних зручностей. При цьому стан привілейованого класу зростав у геометричній прогресії.

Тільки за найскромнішими підрахунками, на сьогоднішній день за межею бідності в Сполученому Королівстві проживає понад 700 тисяч людей. В основному це – люди з проблемами психічного та фізичного здоров’я, представники асоціальних груп та безробітні, які не мають навіть нерегулярних фінансових надходжень.

Згідно з офіційною інформацією, середня тижнева заробітна плата у Королівстві постійно стагнує з 2008 року. При цьому 38% британців, які звертаються за відповідними посібниками, таки мають роботу, але в буквальному значенні цього слова не можуть звести кінці з кінцями.

“Уряд СК дійсно намагається покращити ситуацію, проте практично всі соціальні законопроекти зазнають у парламенті фіаско, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Частково через нездатність парламентаріїв виробити єдину економічну стратегію, частково – через внутрішньополітичні проблем. Зараз ясно одне: ситуація посилюватиметься”. На запитання, чи є в цих обставинах “світло наприкінці тунелю”, експерт не відповів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *