Чому українським біженцям непросто знайти роботу за кордоном

Перешкоди у працевлаштуванні – одна з причин, з яких українці повертаються додому, хоча надій на швидке закінчення війни все ще немає. В статті наведено дані Агенції ЄС, яка дослідила ому нашим людям важко знайти роботу за кордоном.

Більшість українців, які покинули територію України, є висококваліфікованими фахівцями, що отримували на Батьківщині зарплату вище середнього рівня. Зараз більше 5 млн українців знаходяться під тимчасовим прихистком лише в Європі. Переважна частина з них – жінки. Не дивлячись на високоосвіченість, їм дістається праця з низькими професійними вимогами.

Мовний барʼєр

Це найперша причина. Наскільки вона важлива, видно з порівняння статистичних даних працевлаштованих українських біженців:

  • в Польщі – 58%;
  • в Естонії – 40%;
  • в Німеччині – 14%.

У Польщі більшість українців встигли за півтори року більш-менш опанувати мову, в Естонії багато місцевих людей старшого віку знають російську, що спрощує комунікацію. Мовний барʼєр в Німеччині найбільший, тому знання мови у переважної частини українців, що виїхали після війни, досі на рівні А1.

Нерегулярні пропозиції

Нерегулярні пропозиції, на які можуть претендувати українці – це туризм або готельний бізнес, що функціонує сезонно. Проте, забезпечувати родину житлом і їжею потрібно весь рік. 

Також проблему становить працевлаштування без контракту та недотримання нормальних умов праці. Тобто, робочий день 10-12 годин та недоотримання зарплати – часта історія з українцями за кордоном.

Догляд за дітьми

Більшість українців, які виїхали з вибухом війни – це жінки з дітьми. Зобовʼязання щодо дітей, неможливість влаштувати дітей у садок чи школу, складнощі з інтеграцією малечі без знання мови – це все становить серйозну перешкоду в пошуку праці.

Надмірна кваліфікація

Більшість українців, які отримали тимчасовий прихисток – високоосвічені спеціалісти. Нерідко вони володіють більшою кваліфікацією, ніж їх закордонні колеги. Здавалося б, це позитивний момент, але насправді він приводить до високого напруження в колективі. Конкуренція, яку створили українські біженці, майже завжди не подобається місцевим. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *