“Чужий серед чужих”: який вирок винесуть Джуліану Ассанджу?

Напередодні Верховний суд Лондона завершив слухання у справі засновника сайту WikiLeaks, відомого австралійського журналіста Джуліана Ассанджа. Остаточний вирок стане відомим не раніше середини березня цього року. У разі негативного для Ассанджа рішення він зможе оскаржити його у Європейському суді з прав людини. Втім, незалежні експерти побоюються, що зробити це журналіст може просто не встигнути.

На даний момент 52-річний Ассандж звинувачується владою США в змові з метою дискредитації політики офіційного Білого Дому, розголошення державної таємниці, злому комп’ютерних систем Пентагону та поширення даних про порушення прав людини американськими військовими в Іраку та Афганістані. Прокуратура у Сполучених Штатах домагається негайної екстрадиції журналіста до Вашингтона, де йому загрожує довічне ув’язнення. Раніше Верховний суд Лондона скасував заборону на екстрадицію Ассанджа до США та відмовився задовольнити апеляцію підсудного на це рішення. Нинішні слухання у цій справі мають поставити крапку у справі про долю скандального репортера.

Цікаво, що в Америці Ассанджа судитимуть за законом, прийнятим понад сто років тому. Він застосовувався проти осіб, підозрюваних у шпигунстві та державній зраді. При цьому до сьогодні журналістів та оглядачів щодо нього не судили. Якщо американська Феміда визнає Ассанджа винним в інкримінованих йому справах, то йому загрожує до 175 років в’язниці, що фактично означає довічний термін. Переховуючись від американського правосуддя, журналіст провів 7 років у посольстві Еквадору в Лондоні, де йому надали тимчасовий притулок, а з 2019-го перебував у лондонській в’язниці. При цьому парламент Австралії – країни, громадянином якої є опальний репортер, раніше ухвалив звернення до Верховного суду Лондона із закликом дозволити Ассанджу повернутися на батьківщину.

Прихильники та адвоката Ассанджа практично в один голос заявляють про необхідність запобігти будь-якому судилищу над журналістом у США. Хоча б через стан його здоров’я. Передбачається, що на сьогоднішній день у творця WikiLeaks спостерігаються серйозні проблеми із серцем та нирками. «Він може не дожити до розгляду його справи в ЄСПЛ, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Марі П’юдеба. – У цьому випадку вина за його загибель буде повністю совісті системи британського правосуддя. Так вийшло, що Ассандж виявився чужим серед чужих».

Як би там не було, остаточне рішення Верховного суду столиці Великобританії буде оприлюднено приблизно за місяць. Подейкують, що Ассандж вже звернувся за допомогою до найкращих адвокатських структур, які працюють із Європейським судом з прав людини. Фактично це означає, що боротьба триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *