Штучний інтелект витіснить людей з роботи

Першими з появою віртуального інтелекту занервували журналісти і автори статей. Тепер прийшла черга ведучих: на кувейтському каналі у Twitter вперше вийшло в ефір відео із зображенням ведучої, яку створено на базі штучного інтелекту.

Хто став першим

Інноватором у цій сфері став медіа-канал з Кувейту Kuwait News Agency. На їх порталі було розміщено відео з цифровою ведучою, яка арабською мовою звернулась до глядачів. За словами головного редактора, це була перша проба використання штучного інтелекту в цьому напрямку, і вона пройшла вдало. 

Мінуси віртуальної особи

Відео викликало зацікавленість як серед звичайних глядачів, так і серед спеціалістів. Останні зробили два важливі висновки:

  • Відсутність міміки робить прослуховування новин нудним, воно втрачає сенс порівняно з аудіоформатом. Цей недолік обіцяють виправити вже найближчим часом.
  • Розуміння того, що ведуча – штучна, викликає хвилю цікавості лише в перший період. Насправді публіка полюбляє “смакувати” деталі особистого життя ведучих, відмічати їх риси, навіть невдачі та ін. Такого ж інтересу до цифрових особистостей не варто очікувати. 

Другий фактор справджується лише тоді, коли глядачі сповіщені з приводу штучного походження ведучих. Якщо технології дозволять робити їх міміку більш натуральною, а правові норми не зобовʼязуватимуть зазначати, людина на екрані чи віртуальне зображення, цей момент стане неважливим, бо глядач не здогадається, хто саме перед ним.

Чим незадоволені араби

Багато думок висловили з приводу зовнішності цифрової ведучої, адже вона з непокритою головою та світлим волоссям. Це пояснили так: зовнішність відображає різноманіття населення Кувейту з корінними арабами та емігрантами.

Образ зробили більш натуральним і близьким для кувейтців, додавши голосу кувейтського акценту. Проте дехто вважає таку ситуацію несправедливою, бо надання першій віртуальній ведучій європейської зовнішності неполіткоректне в арабській країні.

Жодних випадковостей

Імʼя теж обрали не випадково. Ведуча представилась публіці як Федха. “Федха” означає “срібляста”, а оскільки класичні роботи стереотипно повʼязуються в уяві зі сріблястим металом, таке імʼя стало містком між традицію і інноваціями. 

Загалом експеримент вважається вдалим, однак дехто сприймає його як загрозу для подальшої праці реальних ведучих. Чи визнає публіка такий формат, як основний, покаже найближче майбутнє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *