Що буде в Україні замість 8 березня та 1 травня

Вже кілька років в Україні відбувається трансформація звичного культурно-суспільного життя. Війна максимально прискорила цей процес. Ці зміни вплинули і на свята, які втратили свою актуальність або, навпаки, стали потрібними.

Навіщо це потрібно

Саме зараз в Україні спостерігається певне відродження, яке почалось ще після Революції Гідності. Під час війни з російським агресором почався новий етап такого Ренесансу, який стосується музики, літератури, культури тощо.

На цьому фоні виникла потреба перегляду українських свят. Хоч певні зміни в цьому плані вже були, але тепер їх внесуть на законодавчому рівні.

Відповідний законопроект був поданий на опрацювання 13 лютого.

Одною з важливих змін є заміна 8 березня на 25 лютого, яке відзначатиметься як День народження Лесі Українки. Це не просто жіноче свято, а свято розумних, обдарованих і незламних українських жінок.

Зміни, які відбудуться після прийняття законопроекту, видно на фото.

Обставини змінилися

Якщо ще рік тому відмова від звичних свят в календарі викликала значний супротив, особливо у старшого покоління, то зараз ці зміни сприймаються легко і як само собою зрозумілі. Причин для трансформації кілька:

  • перезавантажити погляд на національні традиції;
  • покінчити з навʼязаними після радянських часів святами;
  • затвердити на рівні державного календаря новий світогляд.

1 травня перестане бути святковим днем, проте таким буде 9 березня – День народження Тараса Шевченка.

Свята, про які йдеться у законопроекті, святкують кілька десятиріч. Але раніше це робили здебільшого певні українські спільноти, діаспора та ін. При визнанні на офіціальному рівні патріотичні почуття серед більшості українських громадян посилюватимуться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *