Як на сповiдi: Чому західні політики виявилися беззахисними проти російських пранкерів

Днями колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель змушена була визнати, що в січні нинішнього року вона стала жертвою масштабного телефонного розіграшу. Відомі російські пранкери «Вован» та «Лексус» (Володимир Кузнєцов та Олексій Столяров) зателефонували їй нібито від імені екс-президента України Петра Порошенка та отримали практично безцінну для «жовтої преси» інформацію. Раніше 2023-го року «під приціл» імітаторів потрапили близько десяти відомих західних політиків та громадських діячів. У всіх випадках особи, що інтерв’ююються, поділилися відомостями, що становлять частину державної таємниці. Практика російських «телефонних жартівників» викликала масштабний резонанс у ЄС та Сполучених Штатах Америки.

Заява представників Меркель про те, що в бесіді з псевдо-Порошенком вона назвала Мінські угоди «підготовкою Києва до оборони» справила в самій Німеччині ефект бомби, що розірвалася. Місцеві опозиційні активісти негайно звинуватили офіційний Берлін у політиці подвійних стандартів. Мовляв, ФРН не мала морального права приховувати від своїх платників податків можливу підтримку німецькою владою збройних сил України напередодні подій лютого 2022 року. На даний момент відповідні звинувачення на адресу Меркель не набули розвитку лише з тієї причини, що Бундестаг офіційно схвалив програму надання ЗСУ військово-технічної допомоги.

У справді незручну ситуацію потрапив екс-глава Пентагону Марк Еспер. У відвертій бесіді з Вованом та Лексусом він заявив буквально таке: «Сміливий український народ робить ту брудну працю, яку не хочуть виконувати Сполучені Штати». Іншими словами протистояти Росії на власній території. І розкритикував політику американського лідера Джозефа Байдена за повільність у поставках Києву сучасних озброєнь. За деякими даними, вважаючи, що розмовляє з Порошенком, Еспер не виключив можливості захоплення російськими військами як трофеї американських ракет. «Ця зброя може бути передана росіянами Ірану чи Китаю», – нарік, зокрема, він.

Жертвами пранкерів стали і нинішній глава польської держави Анджей Дуда, і 27 радник президента США з національної безпеки Джон Болтон. Один із них зізнався, що Варшава розглядала можливість зміцнення своїх військ на польсько-українському кордоні задовго до подій 24 лютого 2022-го, а також пообіцяв зробити все можливе, щоб передати Україні роту танків Leopard, які перебувають на озброєнні Польщі. Iнший – закликав розширити НАТО за рахунок України, Молдови та навіть Білорусі.

«На жаль, сьогодні на Заході від витівок пранкерів, особливо російських, не застраховано жодного політика чи особу, яка представляє громадську думку, – сказав у коментарі EURO-ANLANTIC UKRAINE європейський аналітик Олександр Мітц. – Технічні засоби дозволяють «телефонним жартівникам» розігрувати нинішніх та колишніх високопосадовців. Ці чиновники часто діляться з подібними «акторами» своїми думками «як на духу». У цьому контексті російські сили виграють у Заходу інформаційну битву. Але переможця у такій війні поки не визначено».

Проте, за деякими даними, пранкери «Вован» та «Лексус» оголосили про намір найближчим часом «розіграти» лідерів одразу кількох європейських держав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *