Єврейські погроми повернулися: Кадиров наказав стріляти мітингувальникам прямо в лоба

Радикальні націоналістичні настрої в російському суспільстві останнім часом зросли настільки, що втримати їх під контролем вдається не завжди. Доказом цього стала ситуація в аеропорту Дагестана. Традиційно посадовці намагаються зробити винними в будь-яких проблемах Україну та Захід. Що ж насправді є причиною?

Хто винен

Перше питання, яке може постати, полягає в тому, навіщо російським чиновникам робити заяви про те, що причини антиєврейських заворушень лежать за межами Росії. Річ в тому, що інцидент виходить за рамки внутрішньоросійських проблем. Проблема радикальних настроїв у суспільстві щодо представників інших націй – пряма відповідальність влади, а події минулих днів показали, що контроль в цій сфері відсутній. Щоб уникнути відповідальності, посадовці почали шукати винного, і краще всього вказати пальцем на ворога. 

Вийшло з-під контролю

Насправді соціологи і політологи виділяють такі основні причини, які зосереджені саме в Росії:

  • зростаюча радикалізація суспільства;
  • фракційність і соціальне розшарування;
  • посилення гіпернаціоналістичної ідеології.

Всі три явища штучно посилювалися для підтримки так званої СВО до початку 2022 року і після повномасштабного нападу на Україну. Саме через це процес “електризації” людей через медіа-середовище сягнув апогею. Розпалювання ненависті до українців, громадян країн Заходу та Ізраїлю весь цей час було одним з пріоритетних напрямків пропаганди. 

Постає ще одне питання: чому в голови росіян вкладали ненависть до українців і громадян Заходу, зрозуміло, але причому тут євреї? Річ у тім, що антисемітизм – явище, яке давно присутнє в російській культурі, саме на нього легше було “нанизати” нетерпимість до інших народів, чим вдало скористалися пропагандисти.

Ненависть “оптом”

До цього приєднався ще один фактор: дуже багато солдат російської армії, які загинули в Україні, були мобілізовані саме в Дагестані. Тому ненависть до українців міцно звʼязалась на рівні підсвідомості з ворожим ставленням до ізраїльтян. 

Радикальні настрої серед мусульманського населення Росії – явище не нове, чому існує багато прикладів за останні десятиріччя. Саме тому Президент Росії Володимир Путін спішно заявив, що організаторами і ідейними натхненниками єврейського інциденту в Махачкалі були українські спецслужби, які діяли за наказами Заходу. 

Продовження риторики

Такою заявою Путін продовжив два основні наративи кремлівської пропаганди, які давно стали “несучою конструкцією” політики РФ:

  • Захід – це основний противник Росії, який невпинно генерує ідеї дестабілізації і знищення Російської Федерації;
  • Україна – маріонетка Заходу, яка є виконавцем планів і задумів свого “хазяїна”.

Тим часом антисемітські настрої в Дагестані зросли настільки, що влада вирішила діяти. Кадиров віддав наказ при заколотах робити три попереджувальні постріли, після чого “четвертий постріл робити в лоба”. Такі жорсткі заходи він пояснив боротьбою з ворогами Росії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *