Індія буде називатися інакше: повернення до назви Бхарат

Уряд Індії зацікавлений у тому, щоб повернути країні історичну назву. Така радикальна позиція повʼязана з тим, що під нинішньою назвою вона страждала від колонізатора – Великої Британії. Бажання видалити з Конституції ці нагадування про колонізаторські часи зʼявилось давно, але вперше Індія підійшла впритул до реалізації мрії.

Головним активістом у цьому питанні став премʼєр-міністр країни Нарендра Моді, який вже у вересні може разом з урядом ухвалити рішення про зміну офіційної назви на Бхарат. Для цього скликано спеціальну сесію, яка відбудеться з 18 по 22 вересня.

Зміни вже почались

Наміри у індійських політиків дуже серйозні. Про це говорить той факт, що навіть офіційні запрошення на саміт лідерів G20, який відбудеться в Нью-Делі, підписані “Президенткою Бхарату”, а не “Президенткою Індії”.

Урядовці зазначають: у тому випадку, якщо все вдастся, треба буде в першу чергу змінити початок Конституції, доповнивши його таким: “Бхарат, який був Індією, стане Союзом держав”. Саме з приводу цього формулювання “Союз держав” зараз точиться найбільше дискусій.

Перейменування підтримують ключові політики:

  • лідери партії “Бхаратія джаната парті” ;
  • головний міністр штату Ассам Хіманта Бісва Сарма;
  • партія “Раштрія сваямсевак санґх”.

Оскільки назва “Індія” стала одним із основних символів епохи колоніального рабства, зміна на “Бхарат” розглядається як крок до прогресу і змін на краще.

Але не всі сприймають таку перспективу із захватом. Є ряд політиків, які не бачать сенсу в зміні, але говорять про велетенські суми, які треба буде виділити з держбюджету на перейменування. Варто зазначити, що противників набагато менше, ніж прихильників ініціативи. Урядовці навіть закликали людей вже звикати до нової назви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *