Шольц і Макрон: проти кого дружитимемо?

Напруження відносин між Німеччиною і Францією стало помітне далеко за межами внутрішніх кіл політики. Поки це не призвело до катастрофи, обидві сторони намагаються якось змінити ситуацію. Точкою єднання стало невдоволення новим законом США.

Декларується бажання зближення дуже явно: заплановано провести демонстрацію єдності в столиці Франції. Там будут присутні Шольц і Макрон, які останнім часом потонули у взаємних суперечках у всіх напрямках: оборона, енергетика, фінанси і пр. Проте, однією демонстрацією справу не владнаєш.

Загострення політичної кризи

Апогеем напруження стало скасування запланованої прес-конференції для преси за участю французького і німецького лідера в жовтні 2022 року. Не зіграло на користь відносинам і українське питання, оскільки Київ постійно тисне з приводу надання засобів для контратак. Українська влада вимагає німецьких і французьких партнерів танків.

Але після жовтня, коли відбулося загострення, і Шольц і Макрон зійшлися на тому, що американський Закон про скорочення інфляції вимагає спільної відповіді.

Недільна демонстрація і зустріч лідерів двох країн символічно відбудеться в 60 ювілей підписання Єлисейського договору між Францією і Німеччиною по Другій світовій війні. Він свого часу став символом примирення, якого очікують і в цей раз. Обидва політики скажуть промови в Сорбонні перед депутатами, після чого відбудеться спільне засідання.

Політика з людським обличчям

Експерти зазначають, що розбіжності виникли не лише через різні політичні погляди, але й через особисті якості Шольца і Макрона. Ці два лідери різні за темпераментом, у кожного – своя історія приходу в політику. І якщо з попередницею Шольца – Ангелою Меркель – Макрон постійно мав зустрічі, то зараз в цьому напрямку є велетенський пробіл, який хочуть налагодити найближчим часом. Як правило, чим більше зустрічей проводять лідери країн, тим краще складається їх співпраця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *