Українські фермери змушені транспортувати малину в Польшу за рекордно низькими цінами

Війна продовжує підривати фінансове положення українського бізнесу, в тому числі – фермерів. За 2022 рік відвантажили та переправили рекордну кількість малини, але доходу від цього отримали менше, ніж торік.

Заморожена малина – товар, який потребує особливих і точних умов для зберігання. Основна з них – стабільна температура без перепадів. Проте цього року виконати її неможливо: постійні відключення електроенергії не дозволяють сховищам працювати в нормальному режимі.

Теоретично їх можна підключати до генераторів, але тоді кошти за зберігання в кілька разів перевищать дохід за товар. Тому зберігати їх так, як завжди, не було змоги.

Перекреслені плани

До кінця року експорт цієї культури досяг 40 тисяч тонн. Ця цифра на 20% більша, ніж в минулому році. На фоні цього фермери, які займаються вирощуванням і заморозкою малини, очікували високих прибутків, проте война перекреслила плани.

З середини осені, а особливо з настанням морозів, стало зрозуміло, що потрібно терміново збувати товар. Українці в цьому році купували менше через загальну кризу, зниження рівня зарплат та безробіття. Малина не належить до товарів першої необхідності, тому продажі значно знизились.

Виручили чи обібрали?

Залишився один вихід – експорт. Але масово продати такі обʼєми за кордон теж непросто, оскільки там сховища заповнені плановою продукцією. Щоб не втратити малину повністю, українські виробники були змушені дуже сильно знизити ціни. За таких умов покупці знайшлися. Більше всього української замороженої ягоди поїхало до Польщі – майже 60% від всього зібраного за рік врожаю. Другим за обʼємами імпортером стала Німеччина. Окрім поляків та німців українську малину в значних обʼємах побачать на прилавках мешканці Литви, Чехії, Нідерландів, Італії, Австрії, Бельгії та Франції.

Фермери запевняють, що ресурс для вирощування в наступному році є, але все буде залежати від економічної ситуації і погодних умов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *